Glas Stoca
  • Početna
  • Vijesti
  • Politika
  • Kolumne
  • Kultura
  • Sport
  • Turizam
  • Privreda
  • Stolac
    • Historija
    • Iz stolačke sehare
    • Poznati Stočani
    • Multimedia (Galerija – Video&Foto)
    • Stočani u svijetu
  • Sjećanja (In Memoriam)
  • Humanitarne akcije
  • Kontakt
    • Dojavi vijest
No Result
View All Result
  • Početna
  • Vijesti
  • Politika
  • Kolumne
  • Kultura
  • Sport
  • Turizam
  • Privreda
  • Stolac
    • Historija
    • Iz stolačke sehare
    • Poznati Stočani
    • Multimedia (Galerija – Video&Foto)
    • Stočani u svijetu
  • Sjećanja (In Memoriam)
  • Humanitarne akcije
  • Kontakt
    • Dojavi vijest
No Result
View All Result
Glas Stoca
No Result
View All Result
Home Iz stolačke sehare

Trpeza naših predaka: Hercegovački kajmak

by Glas Stoca
15/10/2022
in Iz stolačke sehare
Trpeza naših predaka: Hercegovački kajmak
Podijeli na FacebookPodijeli na Twitter

Neizostavan sastojak brojnih specijaliteta, nepopravljivo slastan, kajmak će vas uvijek mamiti na zalogaj više.

Kajmak je gusti kremasti namaz ukusa i mirisa koji se dugo pamte i razgaljuju čula. Najčešće se pravi se od svježeg kravljeg mlijeka, a sva vaša čula okupirat će već na prvi zalogaj.

Bilo mlađi i slađi, onaj iz mješine ili onaj malo stariji i slaniji, kajmak uvijek zavlada hercegovačkim trpezama onda kada se dan skrati, a prvi hladni vjetrovi donesu i drevno vjerovanje da se tada treba „jače“ hraniti. Ali to ne znači da se u njemu ne može uživati tokom svih godišnjih doba.

U domaćoj kuhinji kajkmak se upotrebljava na mnogo načina – kao predjelo, kao jednostavan prilog uz tradicionalna jela, ćevape, meso sa roštilja, palentu, proju, itd.

Služi se uz ručak i večeru kao dodatak jelima jer se uz sve dobro slaže, pa se nemojte iznenaditi kada vas u svakom restoranu koji drži do svog imena i prestiža posluže ćevapima, ili bilo kojim drugim mesom, “na kajmaku”. A onako usput, kao domaći fast food možete probati različite vrste lepinja s kajmakom, sa ili bez pršuta i nekih drugih priloga.

Većina Hercegovaca reći će vam da je kajmak najbolje probati onako kako se decenijama unazad u na ovim prostorima jede – sa toplom pogačom, taman kada se dovoljno rastopi i učini je sočnijom i mekšom.

Kajmakom se možete počastiti širom Hercegovine u restoranima tradicionalne kuhinje. Ipak, slađi je i ukusniji kada imamo priliku da ga probamo baš u onim planinskim predjelima Hercegovine, gdje pašnjaci uvijek odišu svježinom, a stoka iz niske pređe na ispašu u visoku Hercegovinu.

Smatra se da je najbolji upravo “kajmak sa planine”, a najtraženiji su tada prodavači i proizvođači za koje se “zna” da imaju baš taj, „pravi“ kajmak.

Kajmak se već vjekovima u domaćinstvima proizvodi po istoj recepturi. U narodu postoji uvjerenje da se ni on, kao ni sve ono „dobro“ i “domaće”, ne može industrijski proizvoditi a da zadrži taj pravi ukus i boju. Ipak ima nešto na mirisnim livadama gdje stada pasu, blagoj klimi i predanosti hercegovačkih domaćica da pripremi ove jedinstvene poslastice.

Sama procedura pravljenja kajmaka nije komplikovana, a oni najbolji u tome kažu da je tajna u kvalitetnom mlijeku i tome što znaju tačno koliko dugo kajmak treba ostaviti da sazri, bilo da su u pitanju sati ili dani.

Staro ime za kajmak je „skorup“, koji predstavlja upravo onaj tanki sloj koji nastaje kada svježe mlijeko nakon kuhanja počne da se hladi. Sloj po sloj skorup se skuplja i stavlja u posebne kace da odstoji i blago fermentira.

Kajmak je u Hercegovini posebno voljen i cjenjen, a koristi se od Balkana, preko Turske, čitavog Bliskog Istoka, Irana i Avganistana sve do Indije – zapravo svugdje gdje se u brdskim predjelima živilo pastirskim i stočarskim načinom života.

Da “o ukusima ne treba raspravljati” poznato je od davnina, ali kajmak jednostavno zavolite na prvi zalogaj, ili vam neće biti po ukusu nikada. Saznat ćete jedino ako ga probate!

 

Next Post
Rukometaši BiH sutra dočekuju Crnu Goru

Rukometaši BiH sutra dočekuju Crnu Goru

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

STOLAC: PODNESENA KRIVIČNA PRIJAVA PROTIV GRADONAČELNIKA STJEPANA BOŠKOVIĆA

STOLAC: PODNESENA KRIVIČNA PRIJAVA PROTIV GRADONAČELNIKA STJEPANA BOŠKOVIĆA

22/10/2025
Svjetski program za hranu traži potpuni pristup Gazi

Svjetski program za hranu traži potpuni pristup Gazi

21/10/2025
ZAVRŠENA 5. LIKOVNA KOLONIJA “STOLAC ART 2025” – ZAVRŠNA IZLOŽBA

ZAVRŠENA 5. LIKOVNA KOLONIJA “STOLAC ART 2025” – ZAVRŠNA IZLOŽBA

21/10/2025
Kineski državljanin poginuo na gradilištu solarne elektrane kod Stoca: četiri mjeseca poslije – još bez odgovora

Kineski državljanin poginuo na gradilištu solarne elektrane kod Stoca: četiri mjeseca poslije – još bez odgovora

21/10/2025
Glas Stoca

Glas Stoca. Nezavisni portal građana općine Stolac.

Kategorije

  • Historija
  • Humanitarne akcije
  • Iz stolačke sehare
  • Kolumne
  • Kultura
  • Najave
  • Politika
  • Poznati Stočani
  • Sjećanja (In Memoriam)
  • Sport
  • Stočani u svijetu
  • Stolac
  • Turizam
  • Vijesti
  • Zanimljivosti

Društvene mreže

No Result
View All Result
  • Početna
  • Vijesti
  • Politika
  • Kolumne
  • Kultura
  • Sport
  • Turizam
  • Privreda
  • Stolac
    • Historija
    • Iz stolačke sehare
    • Poznati Stočani
    • Multimedia (Galerija – Video&Foto)
    • Stočani u svijetu
  • Sjećanja (In Memoriam)
  • Humanitarne akcije
  • Kontakt
    • Dojavi vijest

© 2021 Nezavisni portal građana opštine Stolac. Glas Stoca.

X