Ružmarin Kao Lijek
Ružmarin je grmolika zimzelena biljka igličastih listova i svijetloplavih cvjetova. Riječ o biljci intenzivnog mirisa ali i okusa. Ružmarin je moguće pronaći diljem Europe, a uzgaja se čak i u SAD-u i Meksiku. Grm ove prekrasne biljke može narasti i do tri metra visine.
Najčešće se upotrebljava kao začin u mediteranskim jelima ili u obliku eteričnog ulja.
Osobitu pažnju zaslužuje ne samo zbog svog aromatičnog mirisa te intenzivnog oporog okusa nego i zbog brojnih zdravstvenih dobrobiti za fizičko i mentalno zdravlje.
Mnogi ga smatraju najzdravijim mediteranskim začinom.
Ljekovitost ružmarina najbolje će se iskoristiti ako se upotrebljava pripremljen kao čaj. Listovi ružmarina prepuni su:
vitamin A
vitamini B12, B1, B2, B3 i B6
vitamini K, D, E i C
beta karoten
Novija istraživanja pokazala su da je ružmarin snažan antioksidans koji usporava proces starenja. Kao narodni lijek koristi se za čitav niz bolesti, pa ćemo spomenuti neke od njih. Naime, ružmarin dobro djeluje kod nesvjestice, nervoze, anksioznosti, iscrpljenosti, letargije, tjeskobe i nesanice. Uspješno liječi i apopleksiju, zamagljen vid, vrtoglavicu, pospanost, slabost, luckasto ponašanje, uzetost, konvulzije pa čak i ludilo.
Ružmarin ljekovitost
Još su Grci i Rimljani pleli grančice ružmarina u vijence koje su nosili na glavi vjerujući da to može pozitivno utjecati na memoriju, to su brojna istraživanja i dokazala.
Ružmarin kao lijek ima pozitivan učinak na poboljšanje pamćenja te je izvrsna podrška živčanom i krvožilnom sustavu. Pokazalo se da dugoročni svakodnevni unos ružmarina smanjuje pojavu tromboze. Također, ublažava spazam i bolove u mišićima, stimulira rast kose, a list ružmarina u Europi koristi se i kod probavnih smetnji. Posebno kod dispepsije, jer neutralizira uzročnike bolesti koji se prenose hranom (Listeria monocytogenes, B. cereus i S. Aureus).
Ružmarin je i snažan antioksidans. Ima pozitivan učinak na karcinom dojke i crijeva. U kombinaciji s kurkuminom ima još jače djelovanje.
Ova biljka sadrži tvari koje stimuliraju naš imunitet, popravljaju cirkulaciju i lošu probavu. Ružmarin djeluje i protuupalno te je zato koristan u ublažavanju jakih napada astme. Istraživanja su pokazala kako je ružmarin zaslužan i za pojačanu cirkulaciju krvi u mozak i za bolje pamćenje i koncentraciju.
Ružmarin je dobar izvor željeza i kalcija. Svježi ružmarin sadrži 25 % više mangana nego sušeni, ali i 40 % manje kalcija i željeza, vjerojatno zbog većeg sadržaja vode.
Poboljšava pamćenja
Jedan od najstarijih načina korištenja ružmarina je bio onaj da ova cijenjena mediteranska biljka pomaže u jačanju pamćenja i poticanju kognitivnih funkcija.
Studije su potvrdile da ružmarin poboljšava kognitivne funkcije kod starijih osoba te kod onih koji boluju od akutnih kognitivnih oboljenja, poput Alzheimerove bolesti ili demencije.
Ružmarinovo vino za kardiovaskularni sustav
Dvije jušne žlice ružmarinova lišća i cvijeta treba močiti – 6 dana – u jednoj litri dobrog domaćeg bijelog vina (ili u rakiji lozovači, od 60% alkohola), a zatim procijediti.
Pije se po jedna rakijska čašica (0,3 dcl) ujutro, natašte.
Ružmarinovo vino ili rakija – umiruje srce, pospješuje mokrenje i potiče cirkulaciju krvi. Koristi se kod vodene bolesti, reume, gihta i upale zglobova.
Iste bolesti liječe se i kapljicama koje se dobiju tako da se razrezane grančice ružmarina preliju alkoholom ili maslinovim uljem. Takve se kapljice drže godinama.
Uzima se dva puta dnevno po 6 – 10 kapi na kocki šećera – ako su uljnate, a 20 do 25 kapi – ako su alkoholne.
Za bolju probavu
U litri crvenog vina močite – 24 sata – 30 grama suhih (usitnjenih) listića ružmarina. Zatim vino procijedite, ulijte u bocu, dobro začepite i držite u hladnjaku.
Za poboljšanje probave pije se po pola decilitra ružmarinova vina – prije glavnih obroka (doručka, ručka i večere).
hipokrat.com