Povitica ili potica je naziv za slovensku verziju štrudle koja se tradicionalno pravi s orasima, ali možete pronaći različite recepte s drugim vrstama punjenja.
Svakako, nemojte zaboraviti da štrudlu prije serviranja pospete šećerom u prahu.
Sastojci koji će vam biti potrebni za tijesto su:
450 grama brašna
100 grama šećera
jedno jaje
jedan žumanjak
jedna vrećica suhog kvasca
pola kašičice soli
150 mililitara toplog mlijeka
70 grama maslaca sobne temperature
Za punjenje bit će vam potrebno:
300 grama mljevenih oraha
jedan žumanjak
dva bjelanjka
50 grama meda
jedna kašika kakaa
pet kašika šećera
prstohvat soli
70 mililitara mlijeka
50 grama maslaca sobne temperature
tri kašike mlijeka za premazivanje
Priprema:
Pomiješajte kvasac i jednu kašičicu šećera u toplom mlijeku i kratko ostavite da se digne. Za to vrijeme u većoj posudi spojite brašno, sol, ostatak šećera te umućeno jaje i žumanjak. Kada se smjesa od germe, šećera i mlijeka digla, spojite sastojke i umijesite tijesto.
Potom dodajte maslac sobne temperature i nastavite mijesiti dok se ne sjedini s ostatkom tijesta. Tijesto mora biti u potpunosti glatko i odvajati se od posude. Nakon toga, izvadite tijesto, pospite posudu s malo brašna, vratite tijesto i prekrijte krpom. Kao takvo, tijesto je potrebno ostaviti sat vremena na toplom mjestu kako bi naraslo.
Slijedi priprema punjenog dijela. Umutite bjelanjke s prstohvatom soli, a kada se stvori pjena, dodajte šećer i mutite dok ne dobijete takozvani čvrst snijeg.
Za to vrijeme pripremite nadjev: bjelanjke miksajte s prstohvatom soli. Kad se zapjene dodajte šećer pa miksajte dok ne dobijete čvrsti šaum. Sve preostale sastojke spojite i na kraju laganim pokretima umiješajte u snijeg od bjelanjaka.
Kada je tijesto naraslo, kratko ga premijesite i razvaljajte u tanki pravokutnik. Debljina tijesta treba biti neka dva milimetra. Premažite tijesto tankim slojem punjenja pa zarolajte po dužini.
Uzmite kalup za hljeb i premažite s malo maslaca. Tijesto savijte u obliku slova “s”, prebacite u kalup tako da izgleda kao da je složena iz tri dijela. Ostavite da tijesto ponovo naraste.
Kada je tijesto spremno, uključite rernu na 180 stepeni i ostavite da se zagrije. Štrudlu premažite s tri kašike mlijeka pa za početak pecite 15 minuta. Nakon toga, smanjite temperaturu na 160 stepeni pa pecite još nekih 40 minuta.