Tiramisu kolač je klasik kojeg svaka domaćica jednostavno mora napraviti.
Neko obožava ovaj desert pa ga pravi često.
SASTOJCI:
5 žumanjaka
120 gr šećera
500 gr Mascarpone sira
250 ml slatkog vrhnja
24 kom piškota (2 X 12kom)
300 ml ohlađene instant kafe
50 ml likera amareto
1 kašičica ekstrata od vanilije
kakao za posipati
TIRAMISU KOLAČ KORAK PO KORAK
1. Prvo pripremite instant kafu, tako da se može hladiti dok radite ostalo.
2. U žumanjke dodajte šećer i izmiksajte.
3. Na pari miješajte žumanjke 15-20 minuta, zatim ostavite da se dobro ohlade.
4. Ohlađene žumanjke prebacite u veću zdjelu i dodajte mascarpone sir, te kratko sjedinite.
5. Posebno u slatko vrhnje dodajte ekstrakt od vanilije i izradite u čvrsti snijeg, ali pripazite da ne premutite, znači čim očvrsne to je to.
6. Slatko vrhnje dodajte u žumanjke i Mascarpone, špatulom lagano sve sjedinite.
7. U pripremljenu i ohlađenu kafu dodajte amareto.
8. Pola piškota kratko umačite u kafu i slažite na tacnu.
9. Pola kreme rasporedite po piškotama.
10. Ostatak piškota ponovo kratko umačite u kafu i poslažite preko kreme.
11. Preostalu kremu premažite preko piškota i zagladite bočne stranice.
12. Stavite kolač u frižider najmanje pet sati.
13. Prije rezanja Tiramisu kolač pospite sa kakaom.