Ako tražite ukusno i praktično jelo koje će oduševiti vaše ukućane ili goste, rolat u lisnatom tijestu s piletinom, gljivama, kukuruzom je pravi izbor.
Hrskavo lisnato tijesto u kombinaciji sa sočnim punjenjem čini ovo jelo idealnim za ručak ili večeru, a najbolje ga je poslužiti dok je toplo. U nastavku vam donosimo recept i upute za pripremu ovog ukusnog jela.
Sastojci:
400 g pilećeg filea (narezanog na kockice)
1 glavica crvenog luka
2 kašike ulja
2 čehne bijelog luka
2 kašike svježeg peršuna
250 g šampinjona
So i biber po ukusu
100 g kukuruza iz konzerve
500 g lisnatog tijesta
Priprema:
Najprije nasjeckajte crveni luk. U većoj tavi zagrijte ulje, zatim dodajte luk i pržite dok ne postane staklast. Nakon toga dodajte nasjeckane šampinjone i nastavite pržiti dok gljive ne omekšaju i puste svoju tečnost.
Bijeli luk sitno nasjeckajte i dodajte u tavu. Potom ubacite pileće meso narezano na kockice i pržite dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Nakon toga dodajte kukuruz, posolite, pobiberite i dodajte svježi peršun. Sve dobro promiješajte i ostavite da se smjesa ohladi.
Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte lisnato tijesto. Odrežite nekoliko trakica tijesta koje ćete kasnije koristiti za dekoraciju. Zagrijte rernu na 220°C.
Ohlađenu smjesu ravnomjerno rasporedite po tijestu i pažljivo zarolajte. Nauljite pekač i stavite rolat u njega. Ukrasite rolat trakicama tijesta koje ste prethodno pripremili.
Rolat pecite u prethodno zagrijanoj rerni oko 35 minuta, ili dok tijesto ne postane zlatno i hrskavo. Poslužite toplo, uz salatu, tartar sos ili neki drugi umak po vašem izboru. Prijatno!