Smokvara je tradicionalna hercegovačka poslastica. Ne znamo da se igdje drugo pravi osim u Hercegovini gdje ima smokava, pa i pekmeza od smokava. Smokvare oblikom trebaju podsjećati na suhe smokve.
U smokvare se dodaje i kukuruzna krupica (palenta) i griz kako bi se dočarao onaj ukus sitnih bobica koje se nalaze unutar smokve.
Naravno, smokvara ne bi bila smokvara da nema pekmeza od smokava koji se stavlja kako u same smokvare, tako i u agdu kojom se zaliju.
Predivna poslastica!
Ma smokvara je smokvara!
Tu je i provjereni recept!
Sastojci:
1 šolja ulja
1 šolja mlijeka
1 šolja vode
3 fildžana pekmeza od smokava
1 1/2 šolja brašna
1/2 šolje griza
1/2 šolje palente
1 prašak za pecivo
1 jaje
Za agdu:
2 šolje vode
2 šolje šećera
3 fildžana pekmeza od smokava
Priprema:
Ulje, mlijeko, vodu i pekmez staviti da prokuhaju.
Kada prokuha, dodati pomiješano brašno, griz i prašak za pecivo.
Miješati na srednoj temperaturi 2-3 minuta ili dok masa ne postane gusta kao halva.
Ostaviti da se malo ohladi pa u toplu masu dodati jaje i dobro izmiješati.
Rukama oblikovati smokvare, a tupim dijelom noža iscrtati šare.
Peći u zagrijanoj rerni na
200 c oko 30 minuta.
Tople smokvare zaliti ohlađenom agdom.
Pečene smokvare su veoma krhke, pa ih nemojte vaditi iz pleha dok se u potpunosti ne ohlade.
Gdje u Stocu naručiti smokvaru!? Pa, gdje bi drugo već u “Restoran Han” i “Slastičarna Čaršija”.
Dobro nam došli!
glasstoca.ba





