Glas Stoca
  • Početna
  • Vijesti
  • Politika
  • Kolumne
  • Kultura
  • Sport
  • Turizam
  • Privreda
  • Stolac
    • Historija
    • Iz stolačke sehare
    • Poznati Stočani
    • Multimedia (Galerija – Video&Foto)
    • Stočani u svijetu
  • Sjećanja (In Memoriam)
  • Humanitarne akcije
  • Kontakt
    • Dojavi vijest
No Result
View All Result
  • Početna
  • Vijesti
  • Politika
  • Kolumne
  • Kultura
  • Sport
  • Turizam
  • Privreda
  • Stolac
    • Historija
    • Iz stolačke sehare
    • Poznati Stočani
    • Multimedia (Galerija – Video&Foto)
    • Stočani u svijetu
  • Sjećanja (In Memoriam)
  • Humanitarne akcije
  • Kontakt
    • Dojavi vijest
No Result
View All Result
Glas Stoca
No Result
View All Result
Home Iz stolačke sehare

Tradicionalna hercegovačka poslastica – Smokvara

by Glas Stoca
14/02/2022
in Iz stolačke sehare
Tradicionalna hercegovačka poslastica – Smokvara
Podijeli na FacebookPodijeli na Twitter

Smokvara je tradicionalna hercegovačka poslastica. Ne znamo da se igdje drugo pravi osim u Hercegovini gdje ima smokava, pa i pekmeza od smokava. Smokvare oblikom trebaju podsjećati na suhe smokve.

U smokvare se dodaje i kukuruzna krupica (palenta) i griz kako bi se dočarao onaj ukus sitnih bobica koje se nalaze unutar smokve.
Naravno, smokvara ne bi bila smokvara da nema pekmeza od smokava koji se stavlja kako u same smokvare, tako i u agdu kojom se zaliju.
Predivna poslastica!
Ma smokvara je smokvara!

Tu je i provjereni recept!

Sastojci:
1 šolja ulja
1 šolja mlijeka
1 šolja vode
3 fildžana pekmeza od smokava
1 1/2 šolja brašna
1/2 šolje griza
1/2 šolje palente
1 prašak za pecivo
1 jaje

Za agdu:
2 šolje vode
2 šolje šećera
3 fildžana pekmeza od smokava

Priprema:
Ulje, mlijeko, vodu i pekmez staviti da prokuhaju.
Kada prokuha, dodati pomiješano brašno, griz i prašak za pecivo.
Miješati na srednoj temperaturi 2-3 minuta ili dok masa ne postane gusta kao halva.
Ostaviti da se malo ohladi pa u toplu masu dodati jaje i dobro izmiješati.
Rukama oblikovati smokvare, a tupim dijelom noža iscrtati šare.
Peći u zagrijanoj rerni na
200 c oko 30 minuta.

Tople smokvare zaliti ohlađenom agdom.

Pečene smokvare su veoma krhke, pa ih nemojte vaditi iz pleha dok se u potpunosti ne ohlade.

Gdje u Stocu naručiti smokvaru!? Pa, gdje bi drugo već u “Restoran Han” i “Slastičarna Čaršija”.
Dobro nam došli!
glasstoca.ba

Next Post
Južnoslavenska narodna epika – guslari iz stolačkog kraja

Južnoslavenska narodna epika - guslari iz stolačkog kraja

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

Petooktobarska nagrada Esadu Ratkušiću: Priznanje za život posvećen jeziku, knjizi i učenicima

Petooktobarska nagrada Esadu Ratkušiću: Priznanje za život posvećen jeziku, knjizi i učenicima

22/10/2025
STOLAC: PODNESENA KRIVIČNA PRIJAVA PROTIV GRADONAČELNIKA STJEPANA BOŠKOVIĆA

STOLAC: PODNESENA KRIVIČNA PRIJAVA PROTIV GRADONAČELNIKA STJEPANA BOŠKOVIĆA

22/10/2025
Svjetski program za hranu traži potpuni pristup Gazi

Svjetski program za hranu traži potpuni pristup Gazi

21/10/2025
ZAVRŠENA 5. LIKOVNA KOLONIJA “STOLAC ART 2025” – ZAVRŠNA IZLOŽBA

ZAVRŠENA 5. LIKOVNA KOLONIJA “STOLAC ART 2025” – ZAVRŠNA IZLOŽBA

21/10/2025
Glas Stoca

Glas Stoca. Nezavisni portal građana općine Stolac.

Kategorije

  • Historija
  • Humanitarne akcije
  • Iz stolačke sehare
  • Kolumne
  • Kultura
  • Najave
  • Politika
  • Poznati Stočani
  • Sjećanja (In Memoriam)
  • Sport
  • Stočani u svijetu
  • Stolac
  • Turizam
  • Vijesti
  • Zanimljivosti

Društvene mreže

No Result
View All Result
  • Početna
  • Vijesti
  • Politika
  • Kolumne
  • Kultura
  • Sport
  • Turizam
  • Privreda
  • Stolac
    • Historija
    • Iz stolačke sehare
    • Poznati Stočani
    • Multimedia (Galerija – Video&Foto)
    • Stočani u svijetu
  • Sjećanja (In Memoriam)
  • Humanitarne akcije
  • Kontakt
    • Dojavi vijest

© 2021 Nezavisni portal građana opštine Stolac. Glas Stoca.

X