Hurmašice su praznik za nepce i tradicionalna bh. slastica porijeklom s Bliskog istoka koja se pravi u više raznih varijanti. No, bez obzira koju varijantu popularne hurmašice birate, vjerujemo da će vas, ali i vaše ukućane oduševiti. Po izboru u tijesto se mogu dodavati orasi ili kokos, a recept za koji smo se danas odlučili poseban je po tome što je najjednostavniji, ali i najukusniji. U nastavku donosimo recept i detaljnije upute.
SASTOJCI:
- 250 g istopljenog maslaca
- 150 g šećera
- 2 jaja
- 600 g brašna
- 2 g praška za pecivo
AGDA (sirup):
- 750 ml vode
- 500 g šećera
- 1 limun nasjeckan na kolutiće
PRIPREMA:
Pomiješajte maslac, šećer, dva jajeta, brašno i prašak za pecivo. Mijesite lagano 5 minuta dok ne dobijete ujednačenu smjesu.
Uzmite rendalicu i okrenite na dio koji najčešće koristite za usitnjavanje povrća.
Uzmite malu kuglu tijesta i oblikujte ju u valjak, a zatim stavite na rendalicu i pritisnite lagano tako da dobijete šaru/otisak na tijestu. Ponavljajte postupak dok ne potrošite svu smjesu.
Zagrijte pećnicu na 200°C i pecite hurmašice dvadeset pet minuta. U međuvremenu napravite agdu.
AGDA:
Stavite vodu da ključa te dodajte šećer, a zatim miješajte dok se šećer ne otopi te ostavite da ključa tri minute. Dodajte limun i sklonite s vatre. Kada su hurmašice gotove odmah ih prelijte vrućom agdom, a limun rasporedite po hurmašicama. Još samo hlađenje kolača, otprilike dva sata, a onda uživajte u svojoj homemade ukusnoj slastici.