Glas Stoca
  • Početna
  • Vijesti
  • Politika
  • Kolumne
  • Kultura
  • Sport
  • Turizam
  • Privreda
  • Stolac
    • Historija
    • Iz stolačke sehare
    • Poznati Stočani
    • Multimedia (Galerija – Video&Foto)
    • Stočani u svijetu
  • Sjećanja (In Memoriam)
  • Humanitarne akcije
  • Kontakt
    • Dojavi vijest
No Result
View All Result
  • Početna
  • Vijesti
  • Politika
  • Kolumne
  • Kultura
  • Sport
  • Turizam
  • Privreda
  • Stolac
    • Historija
    • Iz stolačke sehare
    • Poznati Stočani
    • Multimedia (Galerija – Video&Foto)
    • Stočani u svijetu
  • Sjećanja (In Memoriam)
  • Humanitarne akcije
  • Kontakt
    • Dojavi vijest
No Result
View All Result
Glas Stoca
No Result
View All Result
Home Iz stolačke sehare

Hurmašice praznik za nepce

by Glas Stoca
06/11/2022
in Iz stolačke sehare
Hurmašice praznik za nepce
Podijeli na FacebookPodijeli na Twitter

Hurmašice su praznik za nepce i tradicionalna bh. slastica porijeklom s Bliskog istoka koja se pravi u više raznih varijanti. No, bez obzira koju varijantu popularne hurmašice birate, vjerujemo da će vas, ali i vaše ukućane oduševiti. Po izboru u tijesto se mogu dodavati orasi ili kokos, a recept za koji smo se danas odlučili poseban je po tome što je najjednostavniji, ali i najukusniji. U nastavku donosimo recept i detaljnije upute.

SASTOJCI:

  • 250 g istopljenog maslaca
  • 150 g šećera
  • 2 jaja
  • 600 g brašna
  • 2 g praška za pecivo

AGDA (sirup):

  • 750 ml vode
  • 500 g šećera
  • 1 limun nasjeckan na kolutiće

PRIPREMA:

Pomiješajte maslac, šećer, dva jajeta, brašno i prašak za pecivo. Mijesite lagano 5 minuta dok ne dobijete ujednačenu smjesu.
Uzmite rendalicu i okrenite na dio koji najčešće koristite za usitnjavanje povrća.
Uzmite malu kuglu tijesta i oblikujte ju u valjak, a zatim stavite na rendalicu i pritisnite lagano tako da dobijete šaru/otisak na tijestu. Ponavljajte postupak dok ne potrošite svu smjesu.
Zagrijte pećnicu na 200°C i pecite hurmašice dvadeset pet minuta. U međuvremenu napravite agdu.

AGDA:

Stavite vodu da ključa te dodajte šećer, a zatim miješajte dok se šećer ne otopi te ostavite da ključa tri minute. Dodajte limun i sklonite s vatre. Kada su hurmašice gotove odmah ih prelijte vrućom agdom, a limun rasporedite po hurmašicama. Još samo hlađenje kolača, otprilike dva sata, a onda uživajte u svojoj homemade ukusnoj slastici.

Next Post
SP u sjedećoj odbojci: BiH danas protiv Hrvatske

SP u sjedećoj odbojci: BiH danas protiv Hrvatske

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

Svjetski program za hranu traži potpuni pristup Gazi

Svjetski program za hranu traži potpuni pristup Gazi

21/10/2025
ZAVRŠENA 5. LIKOVNA KOLONIJA “STOLAC ART 2025” – ZAVRŠNA IZLOŽBA

ZAVRŠENA 5. LIKOVNA KOLONIJA “STOLAC ART 2025” – ZAVRŠNA IZLOŽBA

21/10/2025
Kineski državljanin poginuo na gradilištu solarne elektrane kod Stoca: četiri mjeseca poslije – još bez odgovora

Kineski državljanin poginuo na gradilištu solarne elektrane kod Stoca: četiri mjeseca poslije – još bez odgovora

21/10/2025
BH Novinari: Zaustaviti online nasilje nad novinarkom Rabijom Arifović

BH Novinari: Zaustaviti online nasilje nad novinarkom Rabijom Arifović

21/10/2025
Glas Stoca

Glas Stoca. Nezavisni portal građana općine Stolac.

Kategorije

  • Historija
  • Humanitarne akcije
  • Iz stolačke sehare
  • Kolumne
  • Kultura
  • Najave
  • Politika
  • Poznati Stočani
  • Sjećanja (In Memoriam)
  • Sport
  • Stočani u svijetu
  • Stolac
  • Turizam
  • Vijesti
  • Zanimljivosti

Društvene mreže

No Result
View All Result
  • Početna
  • Vijesti
  • Politika
  • Kolumne
  • Kultura
  • Sport
  • Turizam
  • Privreda
  • Stolac
    • Historija
    • Iz stolačke sehare
    • Poznati Stočani
    • Multimedia (Galerija – Video&Foto)
    • Stočani u svijetu
  • Sjećanja (In Memoriam)
  • Humanitarne akcije
  • Kontakt
    • Dojavi vijest

© 2021 Nezavisni portal građana opštine Stolac. Glas Stoca.

X