Bosanski lonac
je vjerovatno najreprezentativnije jelo bosanskohercegovačke kuhinje. Obično se sprema u zemljanom loncu, iako se posljednih decenija često priprema u metalnim loncima, emajliranim, kalajisanim itd. Smatra se da je svojevremeno nastao iz običaja ljudi na selu kada imaju radove na njivi, da u lonac stave sezonsko povrće i malo začina, ponekad i meso. Takvu smjesu bi kuhali od dolaska na njivu pa do ručka, najmanje tri sata. Vremenom, ovo se jelo ustalilo u bosanskohercegovačkoj kuhinji s optimalnim udjelom povrća i mesa. Kuha se toliko dugo da povrće prilikom jela ima zadržanu strukturu i bez prejakih začina.
Bosanki lonac
Potrebno
– 1 kg masnijeg mesa
– 1 patlidžan
– 2 mrkve
– 2 glavice crnog luka
– 200 gr boranije
– 1/2 kg krompira
– 2 paradajza
– 2 paprike
– 1 glavica bijelog luka
– 1/2 kg svježeg kupusa
– So, biber, biber u zrnu, Do-Do začin, lovor
Na krupnije kocke isjeći meso, kupus, patlidžan, krompir i paradajz. U zemljani lonac čija je zapremina 3-4 litra na dno staviti red mesa, pa red kupusa, krompir, papriku, boraniju, sitno isjeckan luk i mrkvu. Preko dodati začine po želji.
Nastaviti postupak na isti način: red mesa – red povrća – začini, sve dok se ne utroši materijal. Na kraju dodati pola deciltra ulja i dva decilitra vode. Ponovo dodati začine i masnim papirom povezati lonac. Kuhati najmanje tri sata na laganoj vatri.
glasstoca.ba