Glas Stoca
  • Početna
  • Vijesti
  • Politika
  • Kolumne
  • Kultura
  • Sport
  • Turizam
  • Privreda
  • Stolac
    • Historija
    • Iz stolačke sehare
    • Poznati Stočani
    • Multimedia (Galerija – Video&Foto)
    • Stočani u svijetu
  • Sjećanja (In Memoriam)
  • Humanitarne akcije
  • Kontakt
    • Dojavi vijest
No Result
View All Result
  • Početna
  • Vijesti
  • Politika
  • Kolumne
  • Kultura
  • Sport
  • Turizam
  • Privreda
  • Stolac
    • Historija
    • Iz stolačke sehare
    • Poznati Stočani
    • Multimedia (Galerija – Video&Foto)
    • Stočani u svijetu
  • Sjećanja (In Memoriam)
  • Humanitarne akcije
  • Kontakt
    • Dojavi vijest
No Result
View All Result
Glas Stoca
No Result
View All Result
Home Iz stolačke sehare

Bosanski lonac

by Glas Stoca
19/03/2022
in Iz stolačke sehare
Bosanski lonac
Podijeli na FacebookPodijeli na Twitter

Bosanski lonac

je vjerovatno najreprezentativnije jelo bosanskohercegovačke kuhinje. Obično se sprema u zemljanom loncu, iako se posljednih decenija često priprema u metalnim loncima, emajliranim, kalajisanim itd. Smatra se da je svojevremeno nastao iz običaja ljudi na selu kada imaju radove na njivi, da u lonac stave sezonsko povrće i malo začina, ponekad i meso. Takvu smjesu bi kuhali od dolaska na njivu pa do ručka, najmanje tri sata. Vremenom, ovo se jelo ustalilo u bosanskohercegovačkoj kuhinji s optimalnim udjelom povrća i mesa. Kuha se toliko dugo da povrće prilikom jela ima zadržanu strukturu i bez prejakih začina.

Bosanki lonac

Potrebno

– 1 kg masnijeg mesa

– 1 patlidžan
– 2 mrkve
– 2 glavice crnog luka

– 200 gr boranije
– 1/2 kg krompira
– 2 paradajza
– 2 paprike
– 1 glavica bijelog luka

– 1/2 kg svježeg kupusa
– So, biber, biber u zrnu, Do-Do začin, lovor

Na krupnije kocke isjeći meso, kupus, patlidžan, krompir i paradajz. U zemljani lonac čija je zapremina 3-4 litra na dno staviti red mesa, pa red kupusa, krompir, papriku, boraniju, sitno isjeckan luk i mrkvu. Preko dodati začine po želji.
Nastaviti postupak na isti način: red mesa – red povrća – začini, sve dok se ne utroši materijal. Na kraju dodati pola deciltra ulja i dva decilitra vode. Ponovo dodati začine i masnim papirom povezati lonac. Kuhati najmanje tri sata na laganoj vatri.

glasstoca.ba

Next Post
Ovako su ljudi prije sto godina zamišljali današnje vrijeme

Ovako su ljudi prije sto godina zamišljali današnje vrijeme

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

Petooktobarska nagrada Esadu Ratkušiću: Priznanje za život posvećen jeziku, knjizi i učenicima

Petooktobarska nagrada Esadu Ratkušiću: Priznanje za život posvećen jeziku, knjizi i učenicima

22/10/2025
STOLAC: PODNESENA KRIVIČNA PRIJAVA PROTIV GRADONAČELNIKA STJEPANA BOŠKOVIĆA

STOLAC: PODNESENA KRIVIČNA PRIJAVA PROTIV GRADONAČELNIKA STJEPANA BOŠKOVIĆA

22/10/2025
Svjetski program za hranu traži potpuni pristup Gazi

Svjetski program za hranu traži potpuni pristup Gazi

21/10/2025
ZAVRŠENA 5. LIKOVNA KOLONIJA “STOLAC ART 2025” – ZAVRŠNA IZLOŽBA

ZAVRŠENA 5. LIKOVNA KOLONIJA “STOLAC ART 2025” – ZAVRŠNA IZLOŽBA

21/10/2025
Glas Stoca

Glas Stoca. Nezavisni portal građana općine Stolac.

Kategorije

  • Historija
  • Humanitarne akcije
  • Iz stolačke sehare
  • Kolumne
  • Kultura
  • Najave
  • Politika
  • Poznati Stočani
  • Sjećanja (In Memoriam)
  • Sport
  • Stočani u svijetu
  • Stolac
  • Turizam
  • Vijesti
  • Zanimljivosti

Društvene mreže

No Result
View All Result
  • Početna
  • Vijesti
  • Politika
  • Kolumne
  • Kultura
  • Sport
  • Turizam
  • Privreda
  • Stolac
    • Historija
    • Iz stolačke sehare
    • Poznati Stočani
    • Multimedia (Galerija – Video&Foto)
    • Stočani u svijetu
  • Sjećanja (In Memoriam)
  • Humanitarne akcije
  • Kontakt
    • Dojavi vijest

© 2021 Nezavisni portal građana opštine Stolac. Glas Stoca.

X