Svjetski dan pizze obilježava se 9. februara.
Pizza je vrsta jela koje potiče iz italijanske kuhinje (posebno iz napolitanske regije), a koja se sastoji od tankog, najčešće okruglog tijesta premazanog umakom od paradajza. Na tijesto se stavljaju razni dodaci, prije svega sir (izvorno Mozzarella). Pizza je vrlo popularno jelo u svijetu, prije svega zbog jeftinih i dostupnih osnovnih sastojaka te jednostavnosti pravljenja.
Pizza nije nastala u Italiji, kako većina ljudi vjerovatno misli. Ovu širom svijeta popularnu i omiljenu „pitu“ izmislili su Grci ili Feničani u vrijeme kada su usavršili tajne miješanja brašna s vodom. Prvobitna pizza bila je ustvari hljeb ili pogača koja se pekla ispod užarenog kamena, a premazivali su je uljem s dodatkom biljnih začina.
Kada je nastala pizza, teško je precizirati. Vjerovatno još u kamenom dobu. Paradajz, koji je danas osnova za gotovo svaku vrstu pizze, u to vrijeme još uvijek nije bio otkriven. Tek u XVI vijeku paradajz stiže u Evropu iz Amerike i tada uz pomoć ovog povrća nastaje pizza približna onakvom kakvom je i danas znamo.
U XVIII vijeku ova pogača za paradajzom stiže u Italiju, tačnije u Napulj i počinje da se proizvodi i prodaje na ulicama i trgovima pod nazivom „pizza“. To je bila veoma jednostavna pizza koja je više ličila na hljeb i vrlo brzo stekla popularnost kod siromašnog stanovništva Napulja jer je bila ukusna i jeftina.
Jednog dana 1889. godine, kraljica Margarita u toku svoje posjete Napulju vidjela je mnogo ljudi, pogotovo seljaka, kako jedu ovu veliku pogaču. Iz radoznalosti, iako to nikako nije bilo prikladno, kraljica je naredila da i njoj donesu jednu. Pošto joj se veoma dopala, od svog glavnog kuhara Raffaelea zatražila je da joj i na dvoru pripremi pizzu.
U čast kraljice, Rafaelle je odlučio da napravi posebnu pizzu samo za nju. Bila je to pizza s paradajzom, Mozarella sirom i svježim bosiljkom (da predstavlja boje italijanske zastave: crvena, bijela i zelena) i nazvao je Margarita. Od istog momenta ona je postala kraljicina omiljena hrana, što je pizzu učinilo još popularnijom u italijanskom narodu. To je početak tradicije savremene pizze, koja traje i dan danas, ne samo u Napulju već širom svijeta.
Kasnije je pizza svojim neodoljivim izgledom i ukusom osvojila svijet. U XX vijeku italijanski imigranti odnose pizzu u Ameriku. Danas svaka zemlja, grad i picerija, ima svoju verziju pizze u skladu s tradicionalno prihvaćenim ukusima.
Izvor: Mostarski.ba