Tufahija
Potrebno
2 kg jabuka srednje veličine
1 kg šećera
300 gr oraha
Limun, šlag
Oguliti jabuke i izdubiti njihovu sredinu tako da se mogu filovati. U međuvremenu, dok pripremamo jabuke, staviti 1 kg šećera u dublju šerpu i nasuti toliko vode da pokrije šećer. Potom kuhati da se dobije agda. Često miješati, a uporedo s tim, dok jabuke gulimo trebamo ih posipati limunovim sokom da ne pocrne. Očišćene jabuke stavljati u agdu i kuhati. Ukoliko nisu potpuno potopljene blago ih okretati da budu ravnomjerno kuhane i natopljene agdom. Kada jabuke smekšaju vaditi ih i stavljavljati uspravno na tacnu ili plitki tanjir. Mljevene orahe zamijesiti agdom u kojoj su se kuhale jabuke. Tom smjesom puniti šupljine u jabukama. Ostatak agde ušpinovati dobro pa preliti preko gotovih tufahija da dobiju staklasti izgled.
Nekada davno tufahija se servirala samo s orasima ili višnjom, kasnije snijegom od bjelanjaca, a danas najčešće se koristi šlag.
Tufahiju prije služenja dobro ohladiti. U frižideru se mogu čuvati i desetak dana.
glasstoca.ba