Glas Stoca
  • Početna
  • Vijesti
  • Politika
  • Kolumne
  • Kultura
  • Sport
  • Turizam
  • Privreda
  • Stolac
    • Historija
    • Iz stolačke sehare
    • Poznati Stočani
    • Multimedia (Galerija – Video&Foto)
    • Stočani u svijetu
  • Sjećanja (In Memoriam)
  • Humanitarne akcije
  • Kontakt
    • Dojavi vijest
No Result
View All Result
  • Početna
  • Vijesti
  • Politika
  • Kolumne
  • Kultura
  • Sport
  • Turizam
  • Privreda
  • Stolac
    • Historija
    • Iz stolačke sehare
    • Poznati Stočani
    • Multimedia (Galerija – Video&Foto)
    • Stočani u svijetu
  • Sjećanja (In Memoriam)
  • Humanitarne akcije
  • Kontakt
    • Dojavi vijest
No Result
View All Result
Glas Stoca
No Result
View All Result
Home Iz stolačke sehare

Trpeza Naših Predaka: KAURMA

by Glas Stoca
05/02/2022
in Iz stolačke sehare
Trpeza Naših Predaka: KAURMA
Podijeli na FacebookPodijeli na Twitter

TRPEZA NAŠIH PREDAKA: KAURMA

Kada se jednom nađete, izgubljeni u jedinstvenosti hercegovačkog krajolika, dirnuti mističnom ljepotom krša i mjesečevih pejzaža, ono što ćete sasvim sigurno upamtiti jeste jedinstvena gastronomska ponuda ovoga kraja.

Posebno ćete se oduševiti starinskim hercegovačkim receptima, tj. specijalitetima Hercegovine koje su, kroz historiju, krasile trpeze naših predaka.

Jedan od čuvenih hercegovačkih specijaliteta je kaurma (poznata i pod nazivom podrobac i zatop).

Kaurma se pravi od iznutrica koje se dobro očiste i pripreme (bijela i crna džigarica, srce, škemba, crijeva). Bitno je da se iznutrice dobro osole i skuhaju. Osole se po želji, a druge mirođije se, obično, ne dodaju. Kada se sve to skuha i ohladi onda se sitno izreže. Potom se u posudi rastopi loj i u to se dodaju isjeckane iznutrice. Kuha se na jakoj vatri oko 15 minuta i češće se promiješa. Masnoća od loja treba da prekrije iznutricu. Vruća masa se sipa u prethodno pripremljene kalupe i ostavi dva dana da se dobro stvrdne, a potom se izvadi iz kalupa. Kolutovi se kanapom vežu unakrst i vješaju iznad dima. Dime se oko 20 dana (mogu i duže) da bi dobili blagi ukus dima, a potom se čuvaju na promahi. Kaurma se konzumira u hladnom i toplom stanju.

glasstoca.ba

Next Post
Mater mi ne diraj!!

Mater mi ne diraj!!

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE

Petooktobarska nagrada Esadu Ratkušiću: Priznanje za život posvećen jeziku, knjizi i učenicima

Petooktobarska nagrada Esadu Ratkušiću: Priznanje za život posvećen jeziku, knjizi i učenicima

22/10/2025
STOLAC: PODNESENA KRIVIČNA PRIJAVA PROTIV GRADONAČELNIKA STJEPANA BOŠKOVIĆA

STOLAC: PODNESENA KRIVIČNA PRIJAVA PROTIV GRADONAČELNIKA STJEPANA BOŠKOVIĆA

22/10/2025
Svjetski program za hranu traži potpuni pristup Gazi

Svjetski program za hranu traži potpuni pristup Gazi

21/10/2025
ZAVRŠENA 5. LIKOVNA KOLONIJA “STOLAC ART 2025” – ZAVRŠNA IZLOŽBA

ZAVRŠENA 5. LIKOVNA KOLONIJA “STOLAC ART 2025” – ZAVRŠNA IZLOŽBA

21/10/2025
Glas Stoca

Glas Stoca. Nezavisni portal građana općine Stolac.

Kategorije

  • Historija
  • Humanitarne akcije
  • Iz stolačke sehare
  • Kolumne
  • Kultura
  • Najave
  • Politika
  • Poznati Stočani
  • Sjećanja (In Memoriam)
  • Sport
  • Stočani u svijetu
  • Stolac
  • Turizam
  • Vijesti
  • Zanimljivosti

Društvene mreže

No Result
View All Result
  • Početna
  • Vijesti
  • Politika
  • Kolumne
  • Kultura
  • Sport
  • Turizam
  • Privreda
  • Stolac
    • Historija
    • Iz stolačke sehare
    • Poznati Stočani
    • Multimedia (Galerija – Video&Foto)
    • Stočani u svijetu
  • Sjećanja (In Memoriam)
  • Humanitarne akcije
  • Kontakt
    • Dojavi vijest

© 2021 Nezavisni portal građana opštine Stolac. Glas Stoca.

X