TRPEZA NAŠIH PREDAKA: KAURMA
Kada se jednom nađete, izgubljeni u jedinstvenosti hercegovačkog krajolika, dirnuti mističnom ljepotom krša i mjesečevih pejzaža, ono što ćete sasvim sigurno upamtiti jeste jedinstvena gastronomska ponuda ovoga kraja.
Posebno ćete se oduševiti starinskim hercegovačkim receptima, tj. specijalitetima Hercegovine koje su, kroz historiju, krasile trpeze naših predaka.
Jedan od čuvenih hercegovačkih specijaliteta je kaurma (poznata i pod nazivom podrobac i zatop).
Kaurma se pravi od iznutrica koje se dobro očiste i pripreme (bijela i crna džigarica, srce, škemba, crijeva). Bitno je da se iznutrice dobro osole i skuhaju. Osole se po želji, a druge mirođije se, obično, ne dodaju. Kada se sve to skuha i ohladi onda se sitno izreže. Potom se u posudi rastopi loj i u to se dodaju isjeckane iznutrice. Kuha se na jakoj vatri oko 15 minuta i češće se promiješa. Masnoća od loja treba da prekrije iznutricu. Vruća masa se sipa u prethodno pripremljene kalupe i ostavi dva dana da se dobro stvrdne, a potom se izvadi iz kalupa. Kolutovi se kanapom vežu unakrst i vješaju iznad dima. Dime se oko 20 dana (mogu i duže) da bi dobili blagi ukus dima, a potom se čuvaju na promahi. Kaurma se konzumira u hladnom i toplom stanju.
glasstoca.ba