Meso se rasiječe i isiječe na manje komade. Osoli se, doda vegeta, biber, ulje i ostavi da čeka.
Ogulite krtolu po potrebi, operete je i stavite u jednu veću posudu. Dodajte meso, još malo vegete za krtolu, ulje po potrebi.
Nema uspjeha tepsije ispod peke (ispod sača), ako nema dovoljno kostiju. Zato tu idu rebra juneća, teleća i janjeća, po želji.
Bez kalcija nema dobre tepsije ispod sača – peke, a to je u kostima. Sve dobro izmiješajte, ujednačite sve i položite u tepsiju. Poravnajte i pokrijte folijom.
Ovom jelu treba više od dva sata pečenja. Onih zadnjih pola sata skinite foliju, dodajte, ali da ne rashlađujete, malo bijelog vina, jer će ionako ispariti. Sačekajte da sve dobije jednu lijepu boju pečenja, i krtola i meso. To se može jednako raditi i s janjetinom.
Ako vam jelo mora biti spremno u određeno vrijeme, računajte da vam u zagrijanoj rerni, tako s folijom, treba najmanje dva sata i petnaest minuta. Jednak postupak ćete imati ako to radite pod sačom – pod pekom. Ovako u svakom slučaju imate sač i na vrhu nebodera. Nije se baš ovo često radilo, ali je ipak prepoznatljivo kao naše staro jelo.
glasstoca.ba